Biserica de lemn din Silivaş

Biserica de lemn din Silivaş

Biserica de lemn din Silivaş a fost ridicată în anul 1662 din lemn de stejar, grinzi masive în chiotori, de către ţăranii iobagi din acele vremuri. Biserica are hramul „Cuvioasa Parascheva". Lângă biserică se găseşte clopotniţa. În această clopotniţă erau două clopote, cel mai mare se găsindu-se şi astăzi la biserica nouă. Lungimea bisericii este de 15 m, lăţimea de 5 m, înălţimea în interior de 5,20 m.


Pe peretele ce desparte naosul de pronaos se află inscripţia cu litere chirilice având următorul conţinut: „Această Sfântă biserică a fost zugrăvită pe cheltuiala cinstitei icegii a parohiei Silivaş în vremea excelenţei sale Ioan Leneni, in anul 1842. Când actualul preot a fost numit în parohie, a găsit biserica de lemn, a doua ca vechime în judeţ, folosită ca staul pentru oi.


Datorită „tratamentului" la care a fost supusă şi acoperişului degradat, valoroasa pictură pe pânză maruflată a fost distrusă aproape în totalitate. Pentru a proteja biserica, începând cu anul 1985 preotul paroh a reintrodus-o în circuitul cultic. În 1987 s-a cumpărat un clopot nou, iar în 1997 a fost refăcut acoperişul (din şindrilă tratată cu ulei). În acest monument se mai slujeţte şi în prezent în Sărbătorile de vară şi cu ocazia hramului „Cuvioasa Parascheva".

Galerie Foto

Înapoi