Silivaşu de Câmpie

Silivaşu de Câmpie

Silivaşu de Câmpie este situat în partea de sud a judeţului Bistriţa-Năsăud pe drumul naţional care leagă oraşul Cluj-Napoca de Reghin, respectiv la circa 69 km de Cluj-Napoca şi 34 km de Reghin. Comuna Silivaşu de Câmpie este situată în zona de contact a Colinelor Comlodului cu colinele Mădăraşului, pe cursul superior al râului Saeş.


Comuna Silivaşu de Câmpie are în componenţă patru sate: Silivaşu de Câmpie - sat de reşedinţă, Draga, Fânaţele Silivaşului şi Porumbenii.


Localitatea este atestată istoric din anul 1295 şi are o biserică de lemn, construită în anul 1662, conform înscripţiei încrustată în lemnul din interiorul bisericii. Satul a fost câmp de luptă în primul razboi mondial, existând un monument ridicat în cinstea celor care şi-au pierdut viaţa. Comuna este recunoscută pentru tradiţiile şi jocurile populare româneşti.


Silivasu de Cimpie, dupa cum ne spune si denumirea localitatii, se afla in zona de Campie avand insa si dealuri de inaltimi medii. vegetatia este reprezentata in cea mai mare parte de paduri de stejar, carpen, salcam. Fauna este reprezetata de vulpi , iepuri de camp, fazan, caprior, cerb si lup.

 

Evenimente locale


Festivalul Naţional de Folclor „Joc şi cântec românesc" de la Silivaşu de Câmpie debutează an de an cu parada portului popular, prilej cu care prin centrul comunei se etalează cele mai frumoase costume populare din zona de Câmpie în faţa asistenţei şi oficialităţilor. Formaţia de tineri de la Silivaş reprezintă o adevărată pepinieră pentru continuitatea jocului şi portului popular de pe aceste meleaguri.

 

Înapoi